Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαριέττα Μινώτου
Faculty
Μόνιμη Λέκτορας, Θεσµοί Διοίκησης και Παραγωγή Αρχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εκπαίδευση

Η Μαριέττα του Διονυσίου - Αγγέλου Μινώτου γεννήθηκε το 1964. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών το έτος 2002. Ξεκίνησε τη διδασκαλία στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας το 2002 και το 2005 διορίστηκε Λέκτορας. Το κύριο γνωστικό της πεδίο αφορά στην ιστορική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δομή και λειτουργία των θεσμικών της οργάνων και στην παρουσίαση του σχετικού αρχειακού υλικού. Για τα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει πρόσφατα το βιβλίο: “Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των ευρωπαϊκών επιλογών, 1957-1959”. Η απόφαση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη σύνδεση με την ΕΟΚ, (εκδόσεις Πατάκη, 2019). Παράλληλα, διδάσκει ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση αρχειακών υπηρεσιών και αρχειακού υλικού. Έχει έως τώρα διδάξει σε μεταπτυχιακά τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, British Columbia στο Βανκούβερ. Complutense στη Μαδρίτη, κ.ά.

Την περίοδο 1989-2008 ήταν Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Υπήρξε υπεύθυνη των τριών έργων τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού που υλοποιήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο του προαναφερθέντος Ιδρύματος.
Διετέλεσε Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) από το 2009 έως τον Μάιο του 2019. Έχει επίσης διατελέσει τακτικό μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθώς και επί μία συνεχή δεκαετία ήταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης που μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, το οποίο αποτελεί βασικό γνωμοδοτικό όργανο του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.

Είναι Α΄ αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, καθώς και αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία της Ελλάδος
Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει συμμετάσχει σε ειδικές Επιτροπές του το έτος 2020, που αφορούν στην αξιολόγηση δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου.
Συμμετέχει επίσης ενεργά ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια αξιόλογων πνευματικών και πολιτιστικών φορέων της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Ίδρυμα Λόντου και Μάντως Οικονομίδου, Ίδρυμα Λητώς και Άγγελου Κατακουζηνού, Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Συνδυάζει την ακαδημαϊκή δράση με την πολυετή διαχείριση διοικητικών και πολιτιστικών/επιστημονικών φορέων /θεσμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για τον ενεργό της ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων/ Executive Board/International Council on Archives (2008-2012) στην προεδρία της Διεθνούς Επιτροπής Αρχείων Κοινοβουλίων και Πολιτικών Κομμάτων /Section for Archives of Parliaments and Political Parties – SPP, και στην αντιπροεδρία αυτής (2004-2008) καθώς και για το πολυεπίπεδο επιστημονικό της έργο έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία το 2016.

Phone