Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομότιμος Καθηγητής, Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Ελληνική Παπυρολογία
Ο Βασίλειος Γ. Μανδηλαράς ήταν τακτικός καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και παπυρολογίας στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Wadhma College. Δίδαξε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και το 1966 εκλέχτηκε Δάσκαλος των Αρχαίων Ελληνικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1968 μετακινήθηκε ως βοηθός έδρας και το 1975 έγινε υφηγητής. Το 1976 εκλέχτηκε εντεταλμένος υφηγητής και το 1982 επίκουρος καθηγητής στην ίδια σχολή. Παράλληλα με την κύρια εργασία του, τα έτη 1981-84 δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ως επισκέπτης Καθηγητής. Το 1988 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή. Εκλέχτηκε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα έτη 1987-89. Από το 1990 μέχρι το 1995 επιμελήθηκε τις εκδόσεις των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων "Οι Έλληνες" των εκδόσεων Κάκτος. Το 1995 εκλέχτηκε καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και μετακινήθηκε στην Κέρκυρα μέχρι το 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Ομότιμος Καθηγητής, Βιβλιοθηκονοµία - Αυτοµατοποίηση Βιβλιοθηκών
Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1949, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών – Magister in Philosophia (M.Phil.) του "Department of Information and Library Studies" του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας (Διαχείριση της αυτοματοποίησης Βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης και αυτοματοποιημένη επεξεργασία βιβλιογραφικών δεδομένων) και έλαβε Διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επίδοση 'Άριστα'. Εργάστηκε ως Προϊστάμενος Τμήματος Καταλόγων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Από το 1994 αποτελεί μέλος ΔΕΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε Καθηγητής στο Τμήμα αυτό. Παράλληλα, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Καθηγήτρια, Αρχειονοµία
Η Μαριάννα Κολυβά γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως υπότροφος-ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ειδικεύτηκε στην ιστορία του βενετοκρατούμενου ελλαδικού χώρου και παράλληλα σπούδασε στη Σχολή Αρχειονομίας, Παλαιογραφίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων Ιταλίας (Βενετία). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει μονογραφίες και άρθρα σε θέματα Αρχειονομίας, Ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελλαδικού χώρου και έχει εκδώσει αρχειακές πηγές. Διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια και διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και συμμετείχε σε επιτροπές εργασίας και σε συνέδρια του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων. Είναι επίσης συντονίστρια και μέλος Σ.Ε.Π. στη θεματική ενότητα «Βυζαντινός και Δυτικός Κόσμος» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και του Δ.Σ. των φίλων της Γεναδείου Βιβλιοθήκης
Καθηγητής (Πρόεδρος), Ιστορία των Μεσαιωνικών Χρόνων στο Δυτικό Ελλαδικό Χώρο
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1947, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έλαβε διδακτορικό (1987) τίτλο από το Α.Π.Θ. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα για τη Mεσαιωνική Ιστορία τoυ δυτικού ελλαδικού χώρου και την τοπική ιστορία. Έχει εκδώσει αρχειακές πηγές και έχει δημοσιεύσει άρθρα πολιτικής, διοικητικής, οικονομικής, κοινωνικής, εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ιστορίας των θεσμών, προσωπογραφίας και γενεαλογίας. Απεβίωσε στις 8.3.2012, νικημένος από την επάρατη νόσο.
Καθηγητής, Πληροφορική με έμφαση στην Ηλεκτρονική Δημοσίευση και τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, και πήρε μεταπτυχιακό (1987) και διδακτορικό (1990) τίτλο σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Κατά το παρελθόν έχει εργασθεί για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς και για το Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α.
Αναπληρωτής Καθηγητής, Eλληνική Παλαιογραφία
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του AΠΘ και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταπτυχικές σπουδές στη Βυζαντινολογία και Ελληνική Παλαιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Eίναι διδάκτορας του AΠΘ. Έχει εργαστεί στο Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Mελετών, ενώ υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Mount Athos Manuscript Digital Library (http://www.mamdl.org/)
Καθηγήτρια, Μουσειολογία - Σύνθεση και Αξιοποίηση Μουσειακών Χώρων
Είναι καθηγήτρια Μουσειολογίας, αριστούχος Αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτέκτων ΕΜΠ και διδάκτωρ Φιλοσοφίας, με κύριο επιστημονικό αντικείμενο την «Αξιοποίηση και Προστασία Μνημείων και Αρχαιολογικών και Ιστορικών Χώρων». Έχει εκπονήσει πλήθος προτύπων Μουσειολογικών και Αρχιτεκτονικών μελετών, διαθέτει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό/ερευνητικό έργο και συμμετέχει ως πρόεδρος ή μέλος σε πολλά συμβούλια και επιτροπές κρίσεων
Καθηγητής, Πληροφοριακά Συστήµατα Βιβλιοθηκών και Αρχείων
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σπούδασε Πληροφορική (1987) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1992), ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος, από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν διορισθεί στο Ιόνιο Παν/μιο είχε εργασθεί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας στις Φυσικές Επιστήμες «Δημόκριτος», στην ΕΤΒΑ, ενώ πρόσφατα συνεργάζεται με τη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»
Αναπληρωτής Καθηγήτρια, Διαχείριση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς
Κερκυραία, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακές σπουδές (μεταπτυχιακό, 1988, διδακτορικό, 1994), στη Σορβόννη. Υπηρέτησε καταρχάς στη Μ. Εκπαίδευση. Στη συνέχεια διηύθυνε τα Αρχεία Νομού Κέρκυρας (1986-2008). Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο επί μία τριετία (2002-2005), σε προπτυχιακά τμήματα και μεταπτυχιακά του ΤΑΒ και του Τμήματος Ιστορίας. Μετέχει σε ερευνητικά προγράμματα. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, Θεωρία και πρακτική της θεματικής ανάλυσης και οργάνωσης της πληροφορίας
Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1975, σπούδασε Πληροφορική στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά (1997) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (2003) στο ίδιο Τμήμα με τίτλο: «Ψηφιακές βιβλιοθήκες: Αρχιτεκτονικές, ασφάλεια και ανάκτηση πληροφοριών». Διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας το 2005 με γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρία και Πρακτική της θεματικής Ανάλυσης και οργάνωσης της Πληροφορίας». Τον Ιούνιο 2011 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με θητεία, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ασχολούνταν ερευνητικά με το Σημασιολογικό Ιστό και τις τεχνολογίες του Διαδικτύου γενικότερα.